Safety_1

Έχοντας το προνόμιο να ζούμε στην Ελλάδα με τα 3000 νησιά της, τις θάλασσες που την περικλείουν από παντού και τη ναυτική παράδοση στο αίμα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, κάθε χρόνο χιλιάδες φίλοι της θάλασσας ξεχύνονται με τις οικογένειες και τους φίλους τους αναζητώντας χαλάρωση, διασκέδαση και ευθυμία, αλλά και αμέτρητες, διαφόρων ειδών στιγμές που δημιουργούν τις αναμνήσεις.

Έλεγχοι πριν τον απόπλου

Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να σιγουρευτούμε ότι στο σκάφος υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και σωστικά μέσα, και ότι όλα τα όργανα λειτουργούν σωστά.

Πρέπει να σιγουρευτούμε για την καλή κατάσταση και τη σωστή λειτουργία της μηχανής, να ελέγξουμε τους πυροσβεστήρες του σκάφους και να πληροφορηθούμε εκ των προτέρων για τον καιρό από τα μετεωρολογικά δελτία.

Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν τα κατάλληλα εφόδια πάνω στο σκάφος (καύσιμα, νερό, τρόφιμα).

Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν εφοδιαζόμαστε με καύσιμα, σε αρκετά νησιά ο ανεφοδιασμός στις προβλήτες είναι πολλές φορές προβληματικός.

ΠΑΝΤΑ έχουμε έναν πυροσβεστήρα διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα να βρεθεί κάποιος στη θάλασσα από ένα σκάφος:

Ένα τυχαίο γλύστρημα, λίγο παραπάνω αλκοόλ, ένα ξαφνικό απόνερο ή ένας απότομος ελιγμός μπορούν κάλλιστα να στείλουν έναν ανυποψίαστο επιβάτη στη θάλασσα.

Μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες διάσωσης πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ ώστε εκτός από το ξαφνικό βρέξιμο να μην υπάρξει κάποια άλλη δυσάρεστη συνέπεια.

Κατ’ αρχήν, για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να έχετε πάρει από πριν κάποια προληπτικά μέτρα:

Σωσίβια, ένα απαραίτητο βοήθημα

Swstika-mesa

Τα σχοινιά είναι απαραίτητα για όλες τις δουλειές πάνω σε ένα σκάφος.

Βρίσκονται παντού και δεν νοείται κυβερνήτης ο οποίος να μην γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιεί και να τα φροντίζει.

Τα σχοινιά χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα, την ποιότητα κατασκευής τους, κ.α.

Υπάρχουν σχοινιά από φυσικές ύλες (κάνναβη) ή από συνθετικά υλικά (νάιλον).

Πρόγνωση Καιρού

Πριν από κάθε θαλασσινή μας εξόρμηση φροντίζουμε να έχουμε πάρει την πρόγνωση του καιρού για την διαδρομή που μας αφορά.

Θυμίζουμε πως η πρόγνωση δεν είναι πάντα 100% ακριβής και τοπικά οι συνθήκες μπορεί να είναι λίγο (ενίοτε και πολύ) διαφορετικές.

Επίσης, το ταξίδι θα πρέπει να πραγματοποιείται όταν οι επιβάτες (και όχι μόνον εμείς) είναι σχετικά άνετοι με την δεδομένη κατάσταση θαλάσσης.

Οι παρακάτω σύνδεσμοι (links) οδηγούν στις περισσότερο έγκυρες αντίστοιχες ιστοσελίδες πρόγνωσης καιρού, ύψους κυματισμού και έντασης ανέμου.

Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Ινστιτούτο Ερευνών, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΠΟΣΕΙΔΩΝ: Σύστημα παρακολούθησης, πρόγνωσης και πληροφόρησης για την κατάσταση των ελληνικών θαλασσών

Πρόγνωση Έντασης Ανέμων για την Ελλάδα

Πρόγνωση Ύψους Κυματισμού για το Αιγαίο

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ 

Windfinder: Πρόγνωση Έντασης Ανέμων και Ύψους Κυματισμού

Weather Online: Πρόγνωση Έντασης Ανέμων για Ευρώπη και Αιγαίο, Κρητικό και Ιόνιο

Wind Guru: Πρόγνωση Έντασης Ανέμων και Ύψους Κυματισμού

Επικοινωνία

Πάροδος Δημ. Χρήστου Μπέκα
(Περιφερειακός ΣΠΑΤΩΝ)
190 04  ΣΠΑΤΑ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

210 6025515

210 6025535

Βρείτε μας

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.
Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων, την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας, αλλά και για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία και απροβλημάτιστη εμπειρία περιήγησης.