Σωσίβια, ένα απαραίτητο βοήθημα

Swstika-mesa

Αν και κανείς μας δεν σχεδιάζει φυσικά ένα ατύχημα, μπορούμε να προβλέψουμε την ασφάλεια σε περίπτωση συμβάντος.

Για παράδειγμα, ένα ξαφνικό μεγάλο απόνερο, μια σύγκρουση με ένα άλλο σκάφος, ακόμα κι ένα απλό γλίστρημα, μπορεί να ρίξουν τον χειριστή ή έναν επιβάτη στη θάλασσα.

Αν μάλιστα το νερό είναι παγωμένα θα προκληθεί υποθερμία και, σε συνδυασμό με το βάρος του ρουχισμού, θα μειωθεί δραματικά η δυνατότητα, ακόμα κι ενός έμπειρου κολυμβητή, να φθάσει σε ασφαλές σημείο.

Με τον γενικό όρο «σωσίβιο» εννοούμε μια κατάλληλη ατομική πλευστική συσκευή (personal flotation device, PFD) η οποία είναι ικανή να κρατήσει το άτομο που την φορά στην επιφάνεια του νερού.

Υπάρχουν σωσίβια πολλών ειδών και τύπων τα οποία προορίζονται για διάφορες χρήσεις.

Απλά σωσίβια γενικής χρήσης, σωσίβια γιλέκα (life jacket) για μεγαλύτερη άνεση και ευκολία κινήσεων, σωσίβια που φουσκώνουν αυτόματα όταν έρχονται σε επαφή με την θάλασσα, σωσίβια για μικρά παιδιά, ακόμα και σωσίβια για σκύλους!

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, διαλέξτε κάποια από τα σωσίβια που σας εξυπηρετούν και που θεωρούνται κατάλληλα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα για τη χρήση από τις αρμόδιες Λιμενικές αρχές.   
 
Για να λειτουργήσουν σωστά, τα σωσίβια πρέπει να προσαρμόζονται βολικά αλλά και σταθερά, χωρίς να γλιστράνε.

Προσέξτε ιδιαίτερα την εφαρμογή στα μικρά παιδιά, δεδομένου ότι είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες.

Σιγουρευτείτε ότι το πηγούνι του παιδιού ή τα αυτιά του δεν γλιστρούν ανάμεσα στο παιδί και το σωσίβιο.

Σκεφθείτε ότι ίσως δεν είναι συνετό να παίρνετε βρέφη σε ταξίδια με το σκάφος, μέχρις ότου φτάσουν σε ηλικία θα που μπορούν να φορέσουν ένα κατάλληλο σωσίβιο.

Εάν ένα νήπιο πρέπει να είναι στο σκάφος, τουλάχιστον ένας ενήλικος που φοράει σωσίβιο πρέπει να το έχει υπό την άμεση επίβλεψή του συνεχώς και να είναι έτοιμος να βοηθήσει αν χρειαστεί.

Ένα σωσίβιο θα κάνει σωστά τη δουλειά του εάν έχετε διαλέξει το σωστό μοντέλο, όσον αφορά το βάρος και τις διαστάσεις σας, το φοράτε σωστά, και το φοράτε συνέχεια όσο είστε στη θάλασσα.

Η άντωση των σωσιβίων είναι η δύναμη η οποία ωθεί ένα άτομο στην επιφάνεια της θάλασσας και έχει μονάδα μέτρησης τα Newtons.

10 Newtons αντιστοιχούν σε 1kg άντωση.

Για παράδειγμα, ένα άτομο 100 κιλών ζυγίζει μέσα στο νερό 5 κιλά.

Αυτό εξηγείται ως εξής: περίπου το 80% του βάρους του ατόμου είναι νερό (80 κιλά) το οποίο δεν έχει βάρος στο νερό, και το 15% του βάρους του είναι λίπος (15 κιλά), το οποίο είναι ελαφρύτερο από το νερό.

Κατά συνέπεια, αφαιρώντας το νερό και το λίπος από το πραγματικό βάρος του ατόμου, το βάρος του μέσα στο νερό είναι 5 κιλά.

Επιπλέον, τα σωσίβια πρέπει να είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο που να γυρνάνε έναν αναίσθητο άνθρωπο ανάσκελα και να κρατάνε το στόμα και τη μύτη του έξω από το νερό.

Τα σωσίβια εμπίπτουν στην οδηγία για τα μέσα ατομικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 89/686/EEC που περιγράφει τα πρότυπα που καθορίζουν την ελάχιστη άντωση που πρέπει να έχει το σωσίβιο αντίστοιχα ανά μέγεθος.

Οποιοδήποτε σωσίβιο που δεν φέρει την αυθεντική σήμανση CE είναι παράνομο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θυμηθείτε ότι εσείς, ως κυβερνήτης, είστε υπεύθυνος για την ασφάλεια όλων μέσα στο σκάφος σας και η συνεχής προσοχή και επιμονή σας στα παραπάνω σημεία, παρά τα κάποια ειρωνικά σχόλια από κάποιους από τους επιβαίνοντες, είναι σίγουρο πως θα κερδίσει τον σεβασμό τους τελικά, ενώ ταυτόχρονα (και πιο σημαντικά) δίνετε το παράδειγμα και στους άλλους κυβερνήτες.

Επικοινωνία

Πάροδος Δημ. Χρήστου Μπέκα
(Περιφερειακός ΣΠΑΤΩΝ)
190 04  ΣΠΑΤΑ

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

210 6025515

210 6025535

Βρείτε μας

Newsletter

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.
Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων, την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας, αλλά και για να σας εξασφαλίσουμε μία κορυφαία και απροβλημάτιστη εμπειρία περιήγησης.