Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα να βρεθεί κάποιος στη θάλασσα από ένα σκάφος:
Ένα τυχαίο γλύστρημα, λίγο παραπάνω αλκοόλ, ένα ξαφνικό απόνερο ή ένας απότομος ελιγμός μπορούν κάλλιστα να στείλουν έναν ανυποψίαστο επιβάτη στη θάλασσα.
Μία σειρά από συγκεκριμένες ενέργειες διάσωσης πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ ώστε εκτός από το ξαφνικό βρέξιμο να μην υπάρξει κάποια άλλη δυσάρεστη συνέπεια.
Κατ’ αρχήν, για να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να έχετε πάρει από πριν κάποια προληπτικά μέτρα:
- Φροντίστε όλοι οι επιβαίνοντες να φορούν τα σωσίβιά τους.
- Συνεχώς να προσέχετε τα βήματά σας σε ένα σκάφος, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις καιρικές συνθήκες. Με απλά λόγια, αποφύγετε τις ακροβασίες. Επίσης λάβετε υπόψη σας ότι οι συνήθως βρεγμένες επιφάνειες του ντεκ γλιστράνε αρκετά και φορέστε κάποια κατάλληλα αντιολισθητικά παπούτσια.
- Ποτέ μην κάθεστε στην άκρη της πλώρης ενός σκάφους (στην δελφινιέρα) όταν αυτό κινείται. Είναι το πιο ευάλωτο σημείο όσον αφορά την μεταβολή του ύψους. Αρκεί ένα ξαφνικό κύμα ή ένας απλός συνδυασμός κυμάτων για να σας ρίξει στη θάλασσα. Όλοι μας έχουμε δει την εικόνα παιδιών που κάθονται ανέμελα πάνω στη δελφινιέρα ενώ ο μπαμπάς οδηγεί το σκάφος. Σε αυτή την περίπτωση, αν βρεθεί κάποιο παιδί στη θάλασσα θα έχει φυσικά να αντιμετωπίσει και τον προφανή κίνδυνο να το χτυπήσει το ίδιο το σκάφος. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαλόνια ή την άκρη της πρύμνης (καθρέφτης) του σκάφους.
- Δώστε ιδαίτερη προσοχή σε πλωτές σημαίες που υποδηλώνουν καταδυτική δραστηριότητα σε εξέλιξη στην περιοχή, όπως επίσης και για λουόμενους που κολυμπούν μακριά από την ακτή.
- Ενημερώνετε τους επιβαίνοντες για τυχόν ελιγμούς ή αλλαγές ταχύτητας που πρόκειται να κάνετε, και που κάνουν την ισορροπία περισσότερο ασταθή.
- Αφήστε τα αστεία, τις πλάκες και την διασκέδαση για την ώρα που θα έχετε δέσει το σκάφος ή θα έχετε ρίξει την άγκυρα.
- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Αν, παρ’ όλα αυτά, κάποιος βρεθεί στη θάλασσα, αξιολογήστε ΓΡΗΓΟΡΑ την κατάσταση για τις ενέργειες που θα κάνετε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:
- Σταματήστε ΑΜΕΣΩΣ το σκάφος και στρέψτε για να ανασύρετε το άτομο που βρέθηκε στη θάλασσα, λαμβάνοντας υπόψη σας τις καιρικές συνθήκες (άνεμος, κύματα) και κάντε προσεκτικά τους απαραίτητους ελιγμούς ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο να χτυπηθεί από το σκάφος σας. Ένα σημείο που συνήθως διαφεύγει της προσοχής μας είναι ο κίνδυνος να χτυπήσετε κάποιον με την πρύμνη του σκάφους καθώς στρέφετε αντίθετα για την ανάσυρση, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα.
- Ρίξτε ένα σωσίβιο στο άτομο που έχει πέσει και, αν χρειαστεί να πέσει κάποιος στη θάλασσα για την διάσωση, καλύτερα να είναι κάποιος άλλος και όχι εσείς που χειρίζεστε το σκάφος. Φροντίστε το άτομο που θα πέσει να φοράει σωσίβιο.
- Στέψτε το σκάφος προς το άτομο στη θάλασσα έχοντας κάποιον πάνω στο σκάφος σε συνεχή οπτική επαφή με αυτό και ταυτόχρονα να το δείχνει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ειδικά στην ανοιχτή θάλασσα όπου κάποιος μπορεί να χαθεί αρκετά εύκολα.
- Πλησιάστε αργά το άτομο από την προσήνεμη πλευρά. Αν χρειάζεται βοήθεια για να ανεβεί στο σκάφος ή είναι αναίσθητο, τοποθετήστε το σκάφος ώστε να πλεύσει πίσω προς το θύμα.
- Όταν πλέον το θύμα είναι σε απόσταση βοηθείας, σβήστε την μηχανή και ανασύρετέ το πάνω στο σκάφος.
Αν χρειαστεί, καλέστε βοήθεια από το VHF και χρησιμοποιήστε CPR